جمعه، مرداد ۰۲، ۱۳۸۸

مجموعه تم های Bisigi برای گنوم در اوبونتو

اگر از تم های استاندارد اوبونتو خسته شده اید می توانید مجموعه تم های Bisigi را امتحان کنید. این مجموعه شامل ۱۰ تم بسیار جذاب است و مدتی شما را سرگرم نگه می دارد. من الان تم Balanzan از این مجموعه را استفاده می کنم. خوشبختانه PPA این پروژه در Launchpad وجود دارد و شما می توانید به آسانی این تم ها را نصب کنید:
PPA for Bisigi
نکته بعدی این است که Wallpaper و آیکون ها همراه تم ها نصب می شوند و شما دردسر پیدا کردن آیکون ها از سایتی مثل gnome-look را نخواهید داشت.
برای اطلاعات بیشتر در مورد نصب بسته ها از PPA این پست را ببینید:
نصب برنامه از Launchpad's PPA

برای دیدن تم ها به این صفحه بروید: Bisigi

برای نصب همه تم ها از دستور زیر را بنویسید:
$sudo apt-get install zgegblog-themes

حجم این بسته ها نسبتا زیاد است. اگر می خواهید تک تک این تم ها را نصب کنید لیست زیر را ببینید:

AquaDreams: sudo apt-get install aquadreams-theme
Ubuntu Sunrise: sudo apt-get install ubuntu-sunrise-theme
Bamboo-Zen: sudo apt-getinstall bamboo-zen-theme
Step into Freedom: sudo apt-get install step-into-freedom-theme
Tropical: sudo apt-get install tropical-theme
Exotic: sudo apt-get install exotic-theme
Balanzan: sudo apt-get install balanzan-theme
Wild Shine: sudo apt-get install wild-shine-theme
Infinity: sudo apt-get install infinity-theme
Showtime: sudo apt-get install showtime-theme

چهار نکته برای استفاده بهتر از ترمینال

استفاده از ابزارها و نکته های خاص، کارکردن با ترمینال را در لینوکس ساده و حتی مفرح می کند. در این پست من یک ابزار و سه نکته را آورده ام که باعث بازدهی بیشتر من در کار با ترمینال می شود.

استفاده از Guake

Guake یک ترمینال drop-down برای گنوم است. یکی از مزیت های Guake این است که همیشه در پانل بالای گنوم قرار می گیرد و با فشاردادن کلید F12 نشان داده می شود. برای مثال فرض کنید در حال دیدن یک سایت در فایرفاکس هستید و می خواهید دستوری را که در صفحه دیده اید اجرا کنید. F12 را فشار می دهید تا Guake ظاهر شود. سپس در پنجره جاری یا با زدن Ctrl+Shit+T یک tab جدید ایجاد کرده و دستور را اجرا می کنید.
همچنین با زدن F11 پنجره Guake تمام صفحه را می گیرد که برای کارهای ترمینالی بسیار مطلوب است. نسخه آخر Guake در مخازن اوبونتو موجود نیست (نسخه ۰.۴). می توانید فایل deb نسخه آخر را از سایت getdeb دریافت کنید. بعد از نصب Guake می توانید خصوصیات آن مثل میزان شفافیت صفحه ترمینال را در بخش تنظیمات تغییر دهید.

اجرای آخرین دستوربا !!
فرض کنید یک دستور را اجرا کرده اید و می خواهید آن را دوباره اجرا کنید. در خط فرمان بنویسید !! تا دستور قبلی اجرا شود. ممکن است بپرسید که با کلید بالا هم می توان این کار را انجام داد. !! در واقع جایگزین دستور قبلی می شود و شما می توانید کارهای جالبی با آن انجام دهید. برای مثال یکی از مشکلات من این است که معمولا فراموش می کنم که sudo را بنویسم:
$ apt-get install vlc
برای حل این مشکل کافی است من بنویسم:
$ sudo !!

اجرای آخرین دستور مورد نظر با !
فرض کنید که دستور زیر را اجرا کرده اید:
$wget http://wickoo.blogspot.com/

و پس از آن چندین دستور دیگر را اجرا کرده اید و حال می خواهید یک بار دیگر همین دستور wget را اجرا کنید. راه متداول جستجوی bash history است:
$history | grep wget

با این کار شما لیستی از دستورات wget را می بینید و می توانید دستور مورد نظر را کپی کرده و دوباره اجرا کنید. اما راه حل ساده تر استفاده از دستور زیر است:
$ !wget
این دستور آخرین دستوری که با wget شروع شده باشد را اجرا می کند.

جستجوی bash history با Ctrl + R
دو نکته قبل شکل ساده شده ای از این دستور هستند. اجرای آخرین دستور و اجرای آخرین دستور مورد نظر. حال فرض کنید که شما می خواهید دستور wget قبل از آخرین wget را دوباره اجرا کنید. برای اینکار بزنید Ctrl + R تا علامت جستجو ظاهر شود:
(reverse-i-search)`':

سپس با نوشتن اولین حروف مثلا wg شما دستور را می بینید. اگر این دستور مورد نظر شما نیست دوباره Ctrl + R را فشار دهید تا دستور قبلی که با wg شروع می شده را پیدا کنید. سپس Tab را بزنید تا اگر خواستید دستور را ویرایش کرده در نهایت اجرا کنید!

سه‌شنبه، تیر ۳۰، ۱۳۸۸

GoldenDict بهترین دیکشنری لینوکس

اگر فکر می کنید Stardict بهترین دیکشنری لینوکس است اشتباه می کنید! و من به شما توصیه می کنم Goldendict را امتحان کنید. نگاهی به وب سایت این پروژه بیندازید: Goldendict website

نکات قوت Goldendict:
  • بزرگترین نقطه قوت Goldndict پشتیبانی آن از فایل های BGL بابیلون است. به عبارت دیگر شما می توانید از دیکشنری های موجود بابیلون استفاده کنید. برای مثال این عکس را ببینید که من از یک دیکشنری انگلیسی به فارسی بابیلون در Goldendict استفاده کرده ام.
  • Goldendict از فرمت فایل های Stardict هم پشتیبانی می کند.
  • مد pop-up که اجازه می دهد با انتخاب متن در هرجای صفحه آن را ترجمه کنید خیلی خوب کار می کند.
  • با استفاده از Goldendict می توانید از Wikipedia و سایر مراجع آنلاین نیز استفاده کنید. Goldendict از Webkit برای رندر کردن صفحات وب استفاده می کند.
نکات ضعف Goldendict:
  • Goldendict با استفاده از کتابخانه qt نوشته شده است و شکل برنامه های native گنوم که با GTK نوشته می شوند را ندارد! و مثل سایر برنامه های qt مثل Lyx موقع تغییر اندازه پنجره مقداری متن به هم می ریزد و باید صبر کنید. البته این مشکل کاملا شخصی است و ممکن است شما با برنامه های qt مشکل نداشته باشید. اگر از KDE استفاده می کنید به شما قول می دهم که Goldendict یکی از بهترین چیزهایی است که در زندگی لینوکسی شما اتفاق افتاده است!
  • چون این برنامه در مخازن اوبونتو و PPA وجود ندارد نصب این برنامه دردسر دارد. من سورس این برنامه را در اوبونتو ۹.۰۴ کامپایل کردم و از آن استفاده می کنم. اگر می خواهید از سورس این برنامه استفاده کنید این بسته را دانلود:
    goldendict-0.9.0-src-x11.tar.bz2
    شما احتمالا به کتابخانه های زیر نیز نیاز دارید که می توانید آنها را با apt-get نصب کنید.
libvorbis-dev
zlib1g-dev
libzip-dev
libhunspell-dev
x11proto-record-dev
libqt4-dev
libxtst-dev
بعد از نصب کتابخانه ها دستورات زیر را بنویسید تا سورس کامپایل و نصب شود:
$qmake
$make
$sudo make install


چند نکته:
  • همانطور که قبلا هم گفتم این برنامه با استفاده از qt نوشته شده است و برای کامپایل آن به libqt4-dev نیاز دارید. نسخه qt باید 4.5 یا بالاتر باشد. نسخه libqt4-dev موجود در مخزن اوبونتو ۸.۱۰ قدیمی است و برنامه کامپایل نمی شود.
  • بعد از نصب برنامه دکمه F3 را بزنید تا بتوانید پوشه های حاوی فایل های دیکشنری را به Goldendict اضافه کنید و سپس دکمه Rescan Now را بزنید تا دیکشنری ها اضافه شوند.
  • ممکن است پسوند بعضی از فایل های دیکشنری دانلود شده بابیلون exe باشد. این فایل ها را با استفاده از برنامه 7z باز کنید و فایل BGL را بردارید. برای نصب 7z دستور زیر را اجرا کنید:
$sudo apt-get install p7zip-full

مسابقه طراحی بهترین ایده Tab مرورگر

در مسابقه Mozilla Labs Design Challenge Summer 2009، موزیلا یک سوال مطرح کرده بود که چگونه می توانیم چندین وب سایت مختلف را در داخل یک پنجره مرورگر باز کرده و آن ها را مدیریت کنیم. از ۱۲۸ راه حل ارسال شده، چهار راه حل در بخش های "به عنوان بهترین در کلاس" و یکی به عنوان "انتخاب کاربران" برگزیده شدند.

در بخش ابتکار برای جدیدترین و اصیل ترین راه حل Tab پروژه TabViz انتخاب شد که Tab های بازشده صفحات وب را در گوشه سمت چپ مرورگر و به صورت شعاعی قرار می دهد.









مارتین پلی در بخش اجرا با ایده "گروه های Tab آبشاری" که Tab ها را به صورت عمودی در گروه هایی در سمت چپ مرورگرروی هم قرار می دهد، برنده شد.






راه حل موج (Wave) جایزه بهترین مدل تعامل انسان و کامپیوتر را بدست آورد. در این راه حل یک پیشنما از Tab ها در بالای صفحه نشان داده می شود. این ایده مرا به یاد dock در Mac OS X می اندازد.







در بخش بهترین برای تولید (کدام ایده را می توان آسان تر برای کاربر نهایی تولید کرد) راه حل "FaviTabs" برنده شد. FaviTabs صفحات را توسط Favicon ها (آیکون های کوچکی که کنار نوار آدرس نمایش داده می شوند و معمولا لوگو سایت هستند) با امکاناتی مثل کشو ها و گروه ها مدیریت می کند.





و در نهایت CubeZilla برنده جایزه انتخاب کاربران شد.


برای دیدن گزارش کامل و ویدیو های نمایشی لینک زیر را ببینید:

دوشنبه، تیر ۲۹، ۱۳۸۸

نصب برنامه ها از Launchpad's PPA

Launchpad چیست؟
Launchpad یک وب سایت (برنامه تحت وب) برای توسعه نرم افزارهای اوپن سورس است که توسط شرکت کانونیکال (پشتیبان اوبونتو) نگهداری می شود و توسعه می یابد. Launchpad شامل Source Repository، Bug Tracker و سایر ابزارهای توسعه نرم افزار است. برای اطلاعات بیشتر لینک مقابل را ببینید: Launchpad

PPA چیست؟
PPA یا Personal Package Archives یک سرویس Launchpad است که به اشخاص و تیم ها اجازه می دهد سورس برنامه های اوبونتو را آپلود کنند و بسته های باینری برای اوبونتو بسازند. PPA به هر پروژه یک APT Repository می دهد که کلاینت ها می توانند از طریق Synaptic یا apt-get آخرین نسخه را دریافت کنند. بسته های PPA به طور رسمی از طرف اوبونتو پشتیبانی نمی شوند. برای اطلاعات بیشتر لینک مقابل را ببینید: PPA

چرا برنامه ها را از Launchpad's PPA نصب کنیم؟
من می توانم دو دلیل برای این کار ذکر کنم. دلیل اول این است که ممکن است برنامه مورد نظر شما در مخازن رسمی اوبونتو موجود نباشد. استفاده از PPA بسیار آسان تر از کامپایل و نصب برنامه ها از فایل های سورس است. دلیل دوم این است که ممکن است نسخه جدید برنامه ها در مخازن رسمی موجود نباشد. برای مثال نسخه کنونی Open Office در مخزن اوبونتو 3.01 است ولی نسخه جدید 3.1 در PPA موجود است.

چگونه برنامه را از Launchpad's PPA نصب کنیم؟
برای نصب برنامه از ابتدا باید صفحه PPA آن را در Launchpad پیدا کنید. معمولا جستجوی اسم پروژه به علاوه PPA در گوگل شما را به آدرس مورد نظر می رساند. در اینجا من می خواهم نسخه آخر VLC که هنوز در مخازن موجود نیست را نصب کنم. آدرس PPA را پیدا می کنیم: VLC PPA

بعد از پیدا کردن صفحه مورد نظر باید مخزن مربوط به نسخه اوبونتو خود را به انتهای فایل مخازن اضافه کنیم:
/etc/apt/sources.list
در مورد VLC این دو خط را به فایل اضافه می کنیم. (برای این کار اجازه دسترسی root نیاز است.)





سپس کلید این مخزن را اضافه می کنیم تا اوبونتو بتواند صحت بسته ها را چک کند. برای این کار در صفحه PPA دنبال کلمه
Signing key بگردید. قسمت بعد از / کلید مورد نظر شماست. پس از پیدا کردن کلید دستور زیر را اجرا کنید:




sudo apt-key adv --keyserver keyserver.ubuntu.com --recv-keys 7613768D
سپس دستورات زیر را اجرا کنید تا آخرین نسخه VLC را نصب کنید:
$sudo apt-get update
$sudo apt-get upgrade

از این پس با هربار بروزرسانی سیستم مخازن PPA اضافه شده نیز چک می شوند و اگر نسخه جدیدی اضافه شده باشد، شما از این بروزرسانی باخبر می شوید و می توانید با دستور sudo apt-get upgrade آخرین نسخه برنامه را دریافت کنید.

حل دو مشکل آزاردهنده در اوبونتو ۹.۰۴

با توجه به همه چیزهایی که در مورد اوبونتو ۹.۰۴ دوست دارم، دو ویژگی در اوبونتو جدید هست که بسیار آزاردهنده است. خوشبختانه این دو موضوع به آسانی قابل حل شدن هستند. اولین مشکل مربوط به پنجره بروزرسانی (Update Manager) است که بدون خبر قبلی باز می شود. فلسفه این ویژگی اوبونتو جدید برای من جای سوال دارد. فکر می کنم سیاست نسخه های قبلی که فقط به کاربر اعلام می کرد که نسخه های جدید وجود دارد بسیار بهتر بود. به هر حال برای غیر فعال کردن این ویژگی gconf-editor را اجرا کنید. سپس در قسمت سمت چپ به شاخه زیر بروید:
apps --> update-notifier
سپس گزینه auto_launch را غیر فعال کنید.

دومین مشکل در واقع مربوط به اوبونتو نیست و یک ویژگی فایرفاکس ۳ است. قراردادن این ویژگی هم برای من جای سوال دارد. فایرفاکس ۳ هنگام آغاز شدن واسط های شبکه را چک می کند و اگر به شبکه متصل نباشد مرورگر را در وضعیت آفلاین بالا می آورد. برای من که اکثرا در حال تست برنامه های تحت وب هستم و به شبکه متصل نیستم این ویژگی مطلوب نیست. برای حل این مشکل در نوار آدرس فارفاکس بنویسید about:config و اخطار رو بخونید و قول بدین که می دونین دارین چکار می کنین!
سپس دنبال گزینه toolkit.networkmanager.disable بگردید.‌ (توی جستجو بنویسید networkmanager) و با کلیک روی اون این ویژگی رو غیر فعال کنید.

بعضی ويژگیها بجای آنکه کار کاربر را آسان تر کنند باعث دردسر بیشتر می شوند!